6.12.12 г.

Варено със сос pearà

pearà_sosВареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите.

Легендата разказва, че блюдото е измислено от придворния готвач на Албино, крал на Лонгобардите, с цел да накара кралица Розамунда да започне да се храни. След жестокото убийство на баща си, кралицата изпаднала в депресия и не желаела да хапне нищо. Така безимения готвач измислил този свръх калоричен сос, съставен от: галета, костен мозък, масло и месен бульон. Всичко това, гарнирано с обилна доза прясно смлян черен пипер.

Както ще видите, приготвянето не е особено трудно. Може да ползвате соса, поднасяйки различни видове меса, най-добре с варени.

Продукти за соса. Доза за 4 човека:

- 80 гр. Костен мозък; (телешки)

- 70 гр. Масло;

- 200 гр. Галета;

- 1 л. месен бульон;

- Черен пипер;

- Сол;

Не забравяйте да готвите с усмивка и настроение. Така Добрият Вкус ще бъде с вас, а резултатите ще са отлични!

2.12.12 г.

Греяно вино с подправки – vin brulè

vin-brule01Принципно не сме любители на ранното предпразнично пазаруване. По една или друга причина коледните покупки в последния момент са се превърнали за нас в част от атмосферата на декемврийските празници. Дали пък магията не е точно в това? Стремглавото тичане по магазините само ден-два преди празника, търсенето на нещо, което сме си „поръчали“ на Дядо Коледа още от края на септември и намирането му точно, когато почти сме го отписали … какво по-голямо удовлетворение от това?

По тази причина още от началото на декември започваме стриктно да се подготвяме и да набираме сили за предстоящите бурни дни. От какво има нужда човек в такива моменти, особено в мрачните зимни следобеди или дългите неделни вечери, когато единственото нещо, което ти се прави е да се излежаваш на дивана, гледайки стари филми или дочитайки започнатия още през лятото роман, предвкусвайки неизбежното връхлитане на празниците и хилядите разправии покрай тях. Нужна си е доста енергия и сили за предстоящото тичане по магазините, подреждането на коледните украси, участието по обичайните банкети и купони с приятели и колеги, присъствието на училищните празненства на децата, посрещането на гости и роднини, почистването преди и след, а и всички други приятни и не дотам приятни един милион неща, които ще трябва да свършите преди края на годината.

Понякога нещата протичат гладко, друг път не, но каквото и да ви си случва, както и да сте си организирали времето и пресметнали харчовете, със сигурност ще имате нужда от нещо, което да ви зареди с енергия и настроение. Предлагаме ви една класическа рецепта за греяно вино с подправкивин брюле (vin brulè)

Продуктите за тази рецепта ще намерите лесно във всеки магазин. Приготвянето е бързо, и изключително лесно. Ефектът е от загряващ до опияняващ, в зависимост от изпитите количества…Sorriso

Ето какво ви е нужно:

- 1 литър вино (препоръчваме вино с плътна консистенция)

- 200 гр. Захар;

- Кората от един портокал;

- Кората от един лимон;

- 2 пръчици канела;

- 7 -8 зърна карамфил;

- Четвърт индийско орехче (настъргано на момента)

Приготвяне:

В подходяща тенджерка сложете финно нарязаните кори от лимона и портокала, захарта, пръчиците канела, зърната карамфил и захарта. Залейте с виното и бъркайте сместа на слаб огън докато заври, след което добавете прясно настърганото индийско орехче, разбъркайте отново и оставете да поври за кратко, не повече от минутка две. Прецедете и сервирайте докато е още горещо. Препоръчваме ви да ползвате порцеланови или калени чаши или такива от огнеупорно стъкло.

Наздраве. И не прекалявайте с количествотоSorriso

26.05.12 г.

Машина за прясна паста

Или как се прави прясна паста в земетръсни зони?

scala RihterНапоследък ми се налага да работя до късно. Сега, не си мислете, че ще взема да ви се заоплаквам, напротив, радвам се, че работата върви напук на всякакви там кризи. А като сложим в сметката и разтърсващите събития от последната седмица, смятам даже, че е полезно някой от семейството да будува нощем, току виж се наложи отново спешна евакуация. Сещате се, че говоря за земетресенията. На нас общо взето ни се размина с „лек“ уплах, но тъй като тук в Италия си имаме съседка перничанка, та от съвсем достоверен източник разбрахме, че ситуацията при вас е доста по-различна. Не мога да не се възхитя обаче, на страхотното чувство за хумор, което винаги ви помага да се справяте в тежките моменти – подочух, че Рихтер се криел, щото го издирвали, с винкел в ръка, всички перничани. В населените места в близост до епицентъра на земетресението в Италия също има доста щети и около шест хиляди човека все още не могат да се приберат по домовете си и ще им се наложи да живеят в опънатите от Гражданска защита палаткови лагери, докато съответните органи не преценят, че опасността е отминала. Седят си кротко хората и чакат. Има да си чакат, ех. За сега. Обаче пернишкия пример се промъква и на сам. Явно е че при това положение, дните на Рихтер или на който там е виновен за случилото се и за последиците, са преброени.

Та, седя си и аз снощи, работя по извънредна кризисна задача, внимавам да не мине пак Рихтер насам, че да мога да сигнализирам появата му навреме, било то на перничани, било то на нашите тук във Финале Емилия и по някое време Лина ми минава на проверка. Чувам я, че слиза по стълбите към студиото и си викам: „Ех, сигурно аморе мио ми носи кафенце!“ Носи ми, ама друг път! Размрънка се, че е заспала на дивана и сега я болял врата, да му се не види, отивала да си легне удобно в леглото. Аз пък и изръмжах, че не може така и че ако ще „пазим от Рихтер“, то редно е да присъства по един представител от нация. Да не повярвате - съгласи се. Даже изприпка до кухнята, направи кафе и се върна да ми прави компания. Е, наложи се в замяна да и разтрия схванатия врат, но според нея това влизало в споразумението за международно сътрудничество в кризисни ситуации. (Абе, кой ги пише тия споразумения?)

24.05.12 г.

КУЛИНАРЕН КУРС С ЛЕО БИАНКИ

Cooking Academy Diplomat” –
най-новият проект на „Дипломат Корпорейшън
DSC_0555На 17 май 2012 г. „Дипломат Корпорейшън” ООД представи най-новия си проект „Cooking Academy Diplomat”.
След успеха, през миналата година, на Горещото кулинарно турне „Bravissimo и на печките Diplomat”, с участието на италианския кулинар Лео Бианки, през юни „Дипломат Корпорейшън” стартира новия проект „Cooking Academy Diplomat”.
Проектът е насочен към хората, който се увличат от кулинарното изкуство и искат да навлязат в тайните на добрата здравословна,  италианска кухня. Участниците в Cooking Academy Diplomat  ще научат от Лео Бианки  как сами да приготвят автентични италиански ястия.
Първият модул от Академията ще се проведе в Пловдив на 2 юни. Следват модулите в Стара Загора на 9 юни, в Бургас на 16 юни, във Варна на 23 юни и в София на 30 юни.
По време на представянето на Cooking Academy Diplomat, д-р Вергиния Георгиева – специалист по природна медицина и здравословно хранене даде ценни съвети за приготвяне на вкусна и полезна храна. Под нейно ръководство, Лео Бианки, използвайки новите малки домакински уреди Diplomat Bravissimo, пред десетките гости на събитието, демонстрира как за броени минути могат да бъдат приготвени „Ангелска супа”, „Бананов еликсир” и други ястия, важни за здравасловния начин на живот.
Желаещите да се запишат за участие в курсовете на Cooking Academy Diplomat, могат да го направят на www.diplomat.bg.

14.05.12 г.

Нрави и обичаи в Италия

zamak_1Така като в България имаме традиционни годишни Събори, така и в Италия няма градче или селце без собствен празник. По-голямата част от тези празненства са свързани с църковни обичаи и с името на светеца покровител на населеното място. Такъв е случаят с градчето Монтикяри в Ломбардия, където в средата на месец май се отдава почит на Свети Панкраций. Кулминацията на празненствата, продължаващи десетина дни е пиротехническия спектакъл, който пресъздава извършеното някога от злосторници подпалване на местния замък.
„Подпалването на Замъка“ започва с шествие, в което може да се включи всеки желаещ, при условие обаче, че е облечен подходящо за случая. Ето така:
shestvie-s-kostiumi
Веднага щом се стъмни напълно, спектакълът започва:

1.05.12 г.

МОЦАРЕЛА

326071Моцарелата е едно от най-разпространените и най-познати италиански пресни сирена. Произвежда се от биволско или краве прясно мляко. Класическата му форма е кръгло – топчеста, но могат да се срещнат и други формати като сплетената на плитка моцарела.

Моцарелата от краве мляко се произвежда типично в южните италиански региони Пулия, Молизе и Калабрия.

В областите Кампания и Лацио, където климатичните и географски условия са особено подходящи за отглеждането на биволи, моцарелата се произвежда от биволско мляко. Това е именно прословутото сирене Моцарела ди буфала – mozzarella di bufala, чието производство е защитено от маркировката DOP.

Както при повечето световно известни италиански продукти, така и историята около появата на моцарелата е обвита в мистерии и е свързана с много предания и легенди. Историческите извори свързват появата на моцарелата с разцвета на животновъдството и по-точно с бума в отглеждането на биволи в областта Кампания. Най-ранните писмени документи, в които се говори за моцарела, датират от ХІІ век и в тях се описва, че монасите от манастира Сан Лоренцо край град Капуа са гощавали преминаващите пелегрини с хляб и mozza или иначе казано – с хляб и сирене. Думата mozza, произхожда от глагола mozzare, който означава откъсване, отрязване, отскубване и се предполага че се свърза с името дадено на сиренето, поради факта, че то се оформя със специфични жестове на разтегляне и откъсване на отделните топки от общата млечна маса.

Галеното или по-изтънчено име mozzarella се среща за първи път в записките на папския готвач Скапи през1570 година.

КАК СЕ ПРАВИ МОЦАРЕЛАТА

В следващото клипче, можете да видите пълния цикъл на производство на моцарела.

 

Ние не сме автори на клипчето, нито целим да рекламираме по някакъв начин фирмата производител, просто това е филмчето, най-ясно показващо отделните процеси, което открихме в интернет.

mozarela_spletenaЕдна от най-характерните особености при производството на моцарела е тегленето с ръце на млечната маса, за което се изисква доста сръчност, опит и умения. Правилното оформяне на топките моцарела, гарантират еластичния ефект и разтеглянето на конци на сиренето при рязане и консумация.

Моцарелата си е извоювала почетно място в италианската традиционна кухня. Освен познатото на всички приложение при направата на пици, моцарелата е и основна съставка при приготвянето на редица ястия сред които ще споменем прословутата паста „Ала Норма“ и разбира се класическото предястие „Капрезе“. mozarela

ПОКУПКА И СЪХРАНЕНИЕ

Когато купувате моцарела уверете се, че е прясна и контролирайте винаги какво пише на етикета. Освен да проверите срока на годност, четенето на етикета ще ви спести някои неприятни изненади и разочарования. Например ако сте чували за невероятния плътен вкус на моцарелата от биволско мляко (mozzarella di bufala) и вместо това грабнете от рафта лъскаво опакованата моцарела light от краве мляко, със сигурност очакванията ви няма да се оправдаят.

Предлаганите по магазините различни варианти на „плетена“ моцарела почти винаги гарантират занаятчийския и произход. Докато малките разфасофки, тип хапки в повечето случаи са с произход от големи индустриялни производства.

Добре е да консумирате моцарелата възможно най-скоро след закупуването и, но тъй като това е доста трудно, ви съветваме да я изваждате от хладилника и оставяте на стайна температура поне час преди ползване. Някои експерти препоръчват дори потапянето и за момент в топла вода (35 С°) пет минути преди да я сервирате.


Производството на моцарела в Италия е строго регламентирано и се извършва според правилата на така наречените дисциплинари, в които детайлно са описани различните етапи и фази на производство. Създадената нормативна база цели не само упражняването на контрол над производителите, но и защита на потребителите и гаранция за качество.

28.04.12 г.

АРОМАТИЗИРАН ЗЕХТИН

Кой зехтин е качествен? Идеи за това как да си направим сами ароматизиран зехтин или олио.

IMG_2623Може би знаете, че зехтинът е сред малкото видове мазнини, които имат полезно действие върху организма. Естествено става въпрос за качествения зехтин, който можете да разпознаете по това, че върху етикета, освен марката на производителя е изписано и “Extravergine di oliva”. Това означава, че е произведен единствено и само чрез прилагането на механични процеси, без топлинна обработка и без добавка на химически вещества. С други думи, качествения зехтин, представлява най-обикновен „сок“ от маслини. Как става това? Маслините биват измивани, пресирани, изстискани, след което следва центруфугирането и филтрирането на готовия продукт. Тази особеност при производството е и причината, поради която качествения зехтин има подчертано зеленикав цвят. Ако попаднете на зехтин, който по-скоро жълтее, това означава, че е продукт от повторно, допълнително изстискване на маслините или че при направата му са ползвани технологии за подгряване на изходната суровина или че са ползвани химически добавки, спомагащи по-пълното отделяне на мазнините от плода.

Вкусовите нюанси и наситеността на аромата и цвета на зехтина се определят от множество фактори, сред които най- голямо влияние оказват маслинения сорт и възрастта на насажденията, степента на узрялост на плода, но също така, както и при вината – зоната на производство. В Италия с най-деликатен вкус е зехтинът, произведен в областите Лигурия и в зоните в близост до Лаго ди Гарда. В по-южните райони на страната като Пулия и Сицилия зехтинът е характеризиран от плътни и силни аромати.

maslinovo-darvo

Петстотин годишно маслиново дърво. Сицилия

Няма да ви занимавам подробно с диетичните и хранителни качества , нито с особеностите на химическия състав, които нареждат зехтина сред малкото полезни мазнини. Лично аз смятам, че няма вредни храни, а има вредни навици на хранене и най-вече не познаване и неправилна употреба на продуктите.

Що се отнася до мазнините, старая се да се придържам към правилото – колкото по-малко, толкова по-добре. Но понякога за да се насладим на някое ястие, няма как да се лишим от тях.

Вече ви разказах как можете да си направите ароматизирана сол, а тъй като започва сезонът на салатите, които в повечето случаи се овкусяват със зехтин или олио, предлагам ви няколко интересни идеи в тази посока.

ароматизиран зехтинПри приготвянето на ароматизиран зехтин, имайте предвид следното:

Снабдете се с качествен зехтин extravergin , а също така и с качествени пресни или сухи подправки. Ако решите да ползвате пресни подправки, първо ги измийте, а след това подсушете много добре. Съхранявайте зехтина задължително в тъмни стъклени бутилки с подходяща тапа, която по възможност да не бъде пластмасова.

 

 

Ароматизиран зехтин с чесън:

  • 750 мл. Зехтин;

  • 10 скилидки чесън;

Приготвяне: Обелете скилидките чесън и леко ги смачкайте за да могат да влязат през гърлото на бутилката. Налейте отгоре зехтина, затапете и оставете да преседи на тъмно и проветриво място за около десет дни.

Приложение: За овкусяване на пресни салати, задушени зеленчуци, паста, брускети.

Ароматизиран зехтин с манатарки:

  • 750 мл. Зехтин;

  • 10 -15 гр. Сушени манатарки;

Приготвяне: Поставете сушените манатарки на дъното на бутилката, долейте зехтина, затапете и оставете да престои поне 20 дни преди употреба.

Приложение: Подходящо за гарниране на студени меса. Отлично като добавка върху пица.

Ароматизиран зехтин с подправки:

  • 750 мл. Зехтин;

  • две клончета копър;

  • 5-7 дафинови листа;

  • 2 ч.л. Черен пипер;

  • 1 ч.л. Ким;

Приготвяне: Сложете подправките в бутилката, долейте със зехтин и оставете да престои на тъмно и хладно място за поне 20 дни.

Приложение: Най-вече за гарниране на меса. В по-малки количества върху зеленчуци и салати.

Ароматизиран зехтин с босилек:

  • 750 мл. Зехтин;

  • 3 клончета пресен босилек;

Приготвяне: Измийте и подсушете добре босилека. Поставете в бутилката и долейте със зехтина. Оставете да престои на тъмно и хладно място за поне 10 дни.

Приложение: Особено подходящо за гарниране на всякакви пресни салати и най-вече на домати и доматени сосове. Отлично върху пресни сирена и моцарела.

Ароматизиран зехтин с лимони:

  • 750 мл. Зехтин;

  • 4 – 5 лимона;

Приготвяне: Обелете кората на лимоните и отстранете максимално вътрешната бяла част. Нарежете на лентички и потопете в подходяща тенджерка в част от зехтина. Загрейте на слаб огън за около пет минути. Изсипете загряната мазнина заедно с лимоновите кори в бутилката и долейте с останалия зехтин. Затапете и оставете на тъмно и прохладно място за около 10 дни.

Приложение: Върху всякакви салати и задушени зеленчуци. Особено подходящо за риба и рибни деликатеси.

Както виждате не е никак трудно да си направите ароматизиран зехтин. Можете да ползвате не само подправките и комбинациите, които ви предлагам аз, но и всякакви други, според собствения ви вкус.

Предполагам че, спазвайки същата процедура, може да се приготви и не само ароматизиран зехтин, но и ароматизирано слънчогледово олио. Опитайте.

Пишете ми за вашите резултати и не забравяйте да готвите с ентусиазъм и добро настроение!

Лина

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...